Fyrværkeri har rødder langt tilbage i tiden

24. august 2020   |   by Anders Lundtang Hansen

Var du klar over, at årsagen til, at man opdagede det krudt, som der senere har ført til det moderne fyrværkeri, faktisk er opfundet i Kina og daterer sig længere tilbage, end hvad du måske lige troede?

Som så mange andre ting, hvor man legede alkymister og ville opfinde guld med videre – før man indså, at det var et mineral og ikke kunne skabes kunstigt – så blandede kineserne længe før middelalderens selv-prædikerede akademikere forskellige elementer sammen for at se, om de kunne kreere guld og lignende.

Et af resultaterne blev en eksplosion, og krudtet var opfundet.

Det blev faktisk startskuddet til det moderne pro fyrværkeri, som mange mennesker faktisk tror, er en moderne opfindelse.

Det er mest måden, man kan lave det på under kontrollerede forhold og skabe helt utrolige kreationer med farver og mønstre, som er moderne, men selve det at skyde med fyrværkeri for fornøjelsens skyld med farver med videre for at forundre er faktisk en gammel opfindelse.

For det var faktisk kort tid efter opdagelsen, at man indså, hvordan man kunne imponere folk med et fyrværkerishow.

Og så kunne man også skræmme fjenden.

Forestil dig lige at være fjenden og aldrig have hørt om endsige set virkningen af krudt og fyrværkeri. Så er det da næsten forståeligt, at man bliver religiøs på stedet og begynder at tro på dæmoner og drager.

Faktisk viser nogle game skrifter, at man selv før kinesernes tid beskriver nogle opfindelser, der skulle spyde og larme som drager, hvorfor man har en mistanke om, at det kunne være en art fyrværkeri, før det blev organiseret.

Dog har man ikke nok kilder til at verificere dette.

Men det er da pudsigt at tænke på til næste nytår, når man ser på krudt, at det faktisk er en ældgammel opfindelse, man står og kigger på.

Leave Your Comment