Kan man blande sig sin egen tæpperens?

Kan man blande sig sin egen tæpperens?

15. august 2019   |   by Anders Lundtang Hansen

I gamle dage var det ikke helt ukendt vande, at man gav et sæt, man kaldte “Den lille kemiker” eller lignende til børn i 9-10-årsalderen som gave, så de kunne lege lidt med fysikkens verden, indtil de var gamle nok til at få fysik i skolen.

Intentionen var fin nok, men du vil måske falde ned ad stolen over at høre, at der altså ikke kun lå en lille beskrivelse derinde med, hvordan Newtons love er, og så måske indlagt med en lille magnet, så man kunne lege med dette.

Nej, her var inventar nok til, at man rent faktisk selv kunne lege fysiker og blande flere kemikalier til at skabe nogle fysiske reaktioner. Dette kunne blandt andet være kviksølv eller syre af mindre grad.

Men selv mindre grad er jo helt uhyrligt at tænke på nu om dage, og den slags “legetøj” ville da heller ikke blive godkendt nu om dage.

Dette kan lidt sammenlignes med, hvorfor man sjældent bliver opfordret til at blande sig sin egen tæpperens, fordi man tror, man kan spare penge på den måde, lave en større portion eller noget, der er mere effektivt end det, man kan købe i butikkerne eller på nettet.

Men derfor kan man dog godt søge sig frem til opskrifter til, hvordan man laver den slags selv, men den service vil vi ikke yde, for der er en grund til, at man overlader den slags kemikalske frembringelser til de professionelle folk.

Det er ikke noget, man skal give sig i kast med selv, for kan det gå galt – og det kan man sagtens risikere – så kan der ske uheld på ikke bare en selv og dem omkring en, men man kan også komme til at ødelægge ens tæpper, gulv og videre, hvis man har blandet kemikalierne forkert.

Det kan faktisk ikke understreges groft nok, hvor vigtigt det er IKKE at lave den slags selv.